معرفی

از عوامل ضدمیکروبی طبیعی و سنتتیک سال هاست که برای کنترل، پیشگیری و درمان بیماری ها استفاده شده است. یکی از رایج ترین این عوامل آنتی بیوتیک ها هستند که در سال های اخیر، استفاده بیش از حد و نادرست از آن ها منجر به پیدایش و افزایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شده است. در نتیجه نیاز به یافتن مواد ضدباکتری جدید و بی خطر به عنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیک ها بیش از پیش احساس شده و توجه محققین سراسر دنیا را به خودش معطوف نموده است. یکی دیگر از راهکارهای امیدوارکننده برای غلبه بر مقاومت های باکتریایی، استفاده از نانوذرات فلزی است که در سال های اخیر، استفاده از آن ها به عنوان ترکیبات ضدباکتری روند رو به رشدی داشته است. در بین نانوذرات مختلف نانوذرات نقره، روی، مس، آهن به دلیل خواص ضدباکتری مناسب بیش از سایرین مورد توجه قرار گرفته اند.

امروزه استفاده از عوامل ضدمیکروبی طبیعی هم برای کنترل، پیشگیری و درمان بیماری جایگاه ویژه ای پیدا کرده اند. به عنوان مثال در زمینه سلامت و بهداشت مواد غذایی تمایل به استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی به جای مواد نگهدارنده شیمیایی برای داشتن محصولات غذایی سالم روز به روز در حال افزایش است و در این خصوص استفاده از پروبیوتیک ها می تواند یکی از گزینه های مطرح باشد. گیاهان معطر و دارویی نیز منبع مهم دیگری برای تولید محصولات طبیعی با خواص ضدمیکروبی هستند که تاکنون مطالعات زیادی در داخل و خارج از کشور روی آن ها انجام شده است. این گیاهان با دارا بودن محتوای بالایی از مواد شیمیایی زیست فعال بیولوژیکی مانند ویتامین ها، ترکیبات فنلی و اسانس می توانند یکی از منابع مهم طبیعی برای تولید موادضدباکتریایی و آنتی اکسیدان ها برای کاربرد در مواد غذایی و داروها باشند.

در کنار همه این عوامل امروزه تلاش هایی برای یافتن عوامل ضدمیکروبی موثرتر با سمیت کمتر صورت گرفته است که به عنوان مثال می توان به مطرح شدن استفاده از پرکلرواستیک اسید به جای کلر برای تصفیه آب اشاره نمود.